Puidust lõikelaudade hooldus
Antibakteriaalne toime
Mõned inimesed väidavad, et puidust lõikelauad ei ole hügieenilised, kuid see ei vasta tõele. Kui teed lõikelaual noaga sisselõike, tekivad lauale imepeened vaod ja sinna kogunevad bakterid. Plastikust lõikelaual need vaod osaliselt sulguvad jättes bakterid sinna sisse lõksu. Kui plastikust lõikelauda pesta, ei saa olla täiesti kindel, et need bakterid sealt ka korralikult välja pestud saab. Puidust lõikelaual vaod aga ei sulgu vaid avanevad pesemise käigus, nii puhastamisel saab kõik mustus korralikult välja pestud. Lisaks aitab bakterite hävitamisele kaasa ka puidus sisalduv parkaine.
Kasutusjärgne pesemine
Pärast puidust lõikelaua kasutamist, loputa see vee all ja kuivata köögirätikuga. Seebi kasutamine pesemisel on vajalik, kui oled lõiganud toorest liha või kala. Pärast kuivatamist aseta lõikelaud järelkuivama puidusüüd arvestades püstiasendis. See hoiab ära puidu kõmmeldumise.
Õlitamine
Lisaks kasutamisejärgsele pesule vajab puidust lõikelaud ka mõnikord üle õlitamist. Soovitatavad õlid on lõhnatud ja ilma maitseta õlid, enamasti soovitatakse mandliõli või viinamarjaseemneõli. Mandliõli tuleks vältida, kui teil on pähkliallergia. Õlitamiseks ei sobi oliiviõli ega muud rääsuvad õlid. Ka väga levinud linaõli kasutamine võib jätta siiski aja jooksul kerge rääsumise tõttu lõikelauale iseloomuliku lõhna ja anda tunda ka toidu maitses, mis lõikelauga kokku puutunud.
Õlitada tuleks vajaduse järgi, kui puidupind tundub väga kuiv - see sõltub kasutussagedusest. Hea on seda kord või paar kuus.
Põhjalikum lõikelaua puhastus
Esmalt pese lõikelaud korralikult puhtaks. Seejärel hõõru lõikelauale sidrunimahla (võib kasutada ka äädikat) ja raputa lõikelauale meresoola. Kasutades paberkäterätti hõõru mahla ja soola segu lõikelaual laiali ja jäta 15 minutiks puitu imbuma. Pärast loputa ja kuivata lõikelaud nagu tavaliselt. Enne õlitamist peab laud olema korralikult ära kuivanud. Vala pisut õli lõikelauale ja hõõru paberkäterätiga nii, et õlitatud saab kogu puidupind. Kui õli imendub täielikult sisse (nii et puidupind paistab mõne aja pärast kuiv), siis korda seda protsessi. Jäta õli sisse imbuma ja kuivama üle öö. Sellist protsessi oleks vajalik korrata iga 2-4 kuu tagant (olenevalt kasutussagedusest).
Mõned inimesed väidavad, et puidust lõikelauad ei ole hügieenilised, kuid see ei vasta tõele. Kui teed lõikelaual noaga sisselõike, tekivad lauale imepeened vaod ja sinna kogunevad bakterid. Plastikust lõikelaual need vaod osaliselt sulguvad jättes bakterid sinna sisse lõksu. Kui plastikust lõikelauda pesta, ei saa olla täiesti kindel, et need bakterid sealt ka korralikult välja pestud saab. Puidust lõikelaual vaod aga ei sulgu vaid avanevad pesemise käigus, nii puhastamisel saab kõik mustus korralikult välja pestud. Lisaks aitab bakterite hävitamisele kaasa ka puidus sisalduv parkaine.
Kasutusjärgne pesemine
Pärast puidust lõikelaua kasutamist, loputa see vee all ja kuivata köögirätikuga. Seebi kasutamine pesemisel on vajalik, kui oled lõiganud toorest liha või kala. Pärast kuivatamist aseta lõikelaud järelkuivama puidusüüd arvestades püstiasendis. See hoiab ära puidu kõmmeldumise.
Õlitamine
Lisaks kasutamisejärgsele pesule vajab puidust lõikelaud ka mõnikord üle õlitamist. Soovitatavad õlid on lõhnatud ja ilma maitseta õlid, enamasti soovitatakse mandliõli või viinamarjaseemneõli. Mandliõli tuleks vältida, kui teil on pähkliallergia. Õlitamiseks ei sobi oliiviõli ega muud rääsuvad õlid. Ka väga levinud linaõli kasutamine võib jätta siiski aja jooksul kerge rääsumise tõttu lõikelauale iseloomuliku lõhna ja anda tunda ka toidu maitses, mis lõikelauga kokku puutunud.
Õlitada tuleks vajaduse järgi, kui puidupind tundub väga kuiv - see sõltub kasutussagedusest. Hea on seda kord või paar kuus.
Põhjalikum lõikelaua puhastus
Esmalt pese lõikelaud korralikult puhtaks. Seejärel hõõru lõikelauale sidrunimahla (võib kasutada ka äädikat) ja raputa lõikelauale meresoola. Kasutades paberkäterätti hõõru mahla ja soola segu lõikelaual laiali ja jäta 15 minutiks puitu imbuma. Pärast loputa ja kuivata lõikelaud nagu tavaliselt. Enne õlitamist peab laud olema korralikult ära kuivanud. Vala pisut õli lõikelauale ja hõõru paberkäterätiga nii, et õlitatud saab kogu puidupind. Kui õli imendub täielikult sisse (nii et puidupind paistab mõne aja pärast kuiv), siis korda seda protsessi. Jäta õli sisse imbuma ja kuivama üle öö. Sellist protsessi oleks vajalik korrata iga 2-4 kuu tagant (olenevalt kasutussagedusest).